På denne siden vil du få en kort introduksjon av hva som venter deg som ønsker å dra på hvalsafari samt en del nyttig informasjon om hvalsafarituren.

HVOR ER VI?

Vi er svært lett å finne fram til da vi ligger like ved landemerket Andenes fyrtårn. Uansett hvilken vei du kommer fra så er det bare å kjøre i retning av fyrtårnet og du vil finne vårt hvalsenter like ved i en grå bygning. Våre hyggelige resepsjonister vil ønske deg hjertelig velkommen, sjekke deg inn, informere om de siste tilbudene og forklare hva som kommer til å skje etter innsjekking. Kort fortalt så består en hvalsafaritur av en guidet tur i museet vårt samt båtturen ut for å se på hvalene.


“Du finner oss like ved Andenes fyrtårn i en grå bygning”Hvalsafari AS

I resepsjonsområdet finnes det også en eksklusiv suvenirbutikk som har et stort og godt utvalg av postkort, kosedyr, klær, bøker, smykker og andre suvenirer. Kafé og restaurant er også tilgjengelig dersom det kunne friste før eller etter turen.

Har du behov for en plass å stå med bobil eller campingvogn kan vi anbefale  Andenes Camping hvor du har en fantastisk utsikt over havet og kan nyte midnattssolens ferd over himmelen.


“For oss er det viktig at læring inngår som en naturlig del av hvalsafariopplevelsen”Hvalsafari AS

MUSEUMSGUIDING FØR AVGANG

Våre guider må gjennom en grundig opplæring og evaluering før de kan begynne å jobbe hos oss som guide. Mange av dem er hvalforskere eller studerer for å bli hvalforsker. I tillegg behersker de flere språk, noe som gjør dem bedre rustet til å dele sin kunnskap og interesse for hvaler med deg.

Omvisningen i museet har som mål å formidle ny og oppdatert kunnskap om hvalens biologi og økologi. Det innebærer blant annet informasjon om hvalforskning, de ulike hvalartene, matkjeden i havet med mer. Du vil også få vite hvorfor akkurat havområdet utenfor Andenes er så gunstig for å se hval. Vi har også ett av svært få spermasetthvalskjelett i verden som du kan studere og virkelig danne deg et inntrykk av størrelsen på hvalene.

Turen i museet avsluttes ca. en halv time før båtavgang og hvalsafarien starter.

NB! Noen ganger er det behov for å ta guidingen på museet etter selve hvalsafarituren. Det vil si at båtavgangen skjer så raskt som mulig etter innsjekkingen. Årsaken kan være at det er meldt dårligere vær og vi ønsker derfor å gjennomføre turen slik at den blir best mulig for dere.

Les mer om guidingen

TIL BÅTENE

Båtene ligger ved hvalsenterets egen kai. Guidene begynner vanligvis innsjekkingen ved båten ca. 15 minutter før avgang. Det anbefales å ta med varme klær da det alltid blåser litt på havet og er kjøligere enn på land. Etter ombordstigningen vil det bli gitt en del praktisk informasjon om båten, hvalsafarituren og ikke minst om sikkerhet. Informasjonen vil bli gitt på inntil fire språk, alt ettersom hvilke nasjonaliteter vi har om bord. Vi gjør oppmerksom på at barn under 12 år vil få delt ut redningsvest om bord som de må ha på under hele turen.

Båtene våre har de nødvendige fasiliteter for at du skal ha en behagelig tur. Vi har  innendørs salong dersom du synes det er for kaldt å oppholde deg ute og vi har selvfølgelig toaletter om bord. Ellers så tilbyr vi gratis kaffe, te og kjeks i løpet av turen.

Les mer om båtene

“Sikkerheten til våre passasjerer vil alltid ha høyeste prioritet”.Kaptein, M/S Reine


“Hold god utkikk på tur ut til hvalfeltet, hvalene kan dukke opp når en minst venter det”Kaptein, M/S Reine

TUREN UT TIL HVALENE

Tiden ut til hvalfeltet vil variere med hvilken båt du reiser med. Med M/S ”Reine” tar det normalt rundt èn time og med M/S ”Maan Dolphin” ca. 40 minutter. Men det er ikke uvanlig at det kan ta lengre eller kortere tid. Hvalene kan forflytte seg langt på kort tid og det er store områder å lete på. Vi ber derfor om forståelse for at det noen ganger kan ta lengre tid en normalen. Guidene informerer underveis om det som foregår mens mannskapet leter etter hval med kikkert, øynene og ved hjelp av spesielle undervannsmikrofoner som heter hydrofoner.

På turen ut kan man nyte naturen og utsikten hvor blant annet Andøya, Senja og Bleiksøya kan sees. Bleiksøya er en fugleøy hvor det blant annet befinner seg en stor lundefuglkoloni. Mange av disse sjøfuglene vil man ofte kunne se på turen ut til hvalene. På sjøen vil man også kunne se forskjellige fugler som for eksempel  havhest, forskjellige typer måker og toppskarv.

HVALENE DUKKER OPP

Hvaltypen som vi ser mest både sommer og vinter er spermasetthval (Physeter macrocephalus). Denne hvalarten er ekspert på dype dykk og i området utenfor Andenes oppholder den seg normalt under vann i ca. 30 minutter før den kommer til overflaten igjen for å puste og gjøre seg klar til et nytt dykk. Vi nærmer oss forsiktig hvalen når den ligger på overflaten, og gjør oss klar til at den dykker på nytt og viser frem den store sporen før den forsvinner ned i dypet. Ofte vil det være flere hvaler i området, og vi kan da se på en ny hval i stedet for å vente på at den samme hvalen skal komme opp igjen.

Er man heldig kan man observere andre arter som for eksempel spekkhogger, finnhval, grindhval, delfin og knølhval. Vi kan ikke garantere hvilke arter vi kommer til å se fra gang til gang, men hval finner vi som regel. Skulle det være at vi av en eller annen grunn ikke får sett hval på den aktuelle turen, tilbyr vi nye muligheter under vår hvalgaranti som du kan lese mer om her på vår hjemmeside.

Les mer om hvalene

“Les mer om vår unike hvalgaranti…Hvalsafari AS


“Det fins ingen kjærlighet mer oppriktig enn kjærligheten til mat”George Bernard Shaw

MAT OG DRIKKE ETTER TUREN

Vi vil påstå at det passer perfekt å avslutte hvalsafarien med en deilig middag på hvalsenteret vårt. Der vil du finne Riggen restaurant som har middagsbuffét alle dager, hvor det serveres tradisjonell og lokal mat. Eventuelt kan du velge noe fra vår á la carte meny. Du kan nyte både lunsj og middag hos oss, enten i sammenheng med hvalsafari, som campingturist eller som sulten besøkende. Restauranten vår kan også lage og legge til rette for hva som helst, så lenge vi får bestilling inn i god tid i forkant. Gjerne også for større grupper. På dagtid fungerer restauranten som kafè hvor du kan sitte og nyte en kopp kaffe og kanskje et kakestykke?

Vi har også en dansebar som er åpen hver lørdag mellom kl. 21.00 og 02.30. Her kan du sitte og slappe av og nyte den fantastiske utsikten mot storhavet og midnattssola.

Les mer om vår restaurant