Dersom du reiser langs landeveien og ønsker å komme til Andenes er det mange veivalg å utforske. Vi ønsker å fremheve prosjektet Nasjonal turistvei som er 18 veistykker gjennom vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkt og rasteplasser. Statens vegvesen står bak dette arbeidet. På strekningen fra Å i Lofoten, via vestsiden av Andøya og over til yttersiden av Senja, vil du  få med deg tre av disse fantastiske veistykkene. Det beste er at du på turen kan stoppe og delta på en hvalsafari hos oss. I tillegg til veistykkene i Nasjonal turistvei er det andre rutealternativer som kan utforskes. Vi presenterer et lite utvalg her.


“Kjør forsiktig og så håper vi å se deg snart på Andenes…”

ANKOMST FRA NORD

Fra Nordkapp

Kommer du ned langs E6 fra Nordkapp, kan du kjøre til Olsborg for så å kjøre fylkesvei 86 mot Finnsnes og videre til Gryllefjord hvor fergen til Andenes går. Denne ruten er markert med blått på kartet vårt.

Fra Tromsø

Dersom du har utgangspunkt i Tromsø-området kan du komme til Andenes på flere måter. Ett alternativ er å  er å kjøre fylkesvei 862 til Brensholmen på Kvaløya og ta ferga over til Botnhamn på Senja. Derfra kan man kjøre yttersida av Senja nedover til Gryllefjord. Denne strekningen har status som Nasjonal turistvei og vi har markert den med rødt i kartet vårt.

Hvis man ikke ønsker å ta ferga fra Kvaløya til Senja, kan man følge den orange ruten på kartet vårt som går fra Tromsø over til Kvaløya og følger fylkesvei 858 gjennom den undersjøiske tunellen ved Rya og videre nedover via Malangseidet til man kommer på E6. Deretter følger man E6 til Olsborg for så å ta den blå ruten til Gryllefjord.

Fergefritt

For de som ikke ønsker å ta ferge i det hele tatt kan man følge E6 ned til Bjerkvik for så å følge E10 vestover mot Gullesfjordbotn. Herfra kommer man til Andenes ved å følge riksvei 85 mot Sortland og videre fylkesvei 82 mot Andenes.

ANKOMST FRA SØR


“Vestsiden av Andøya er definert som Nasjonal turistvei og byr på fantastisk natur…”

Fra Lofoten

Kommer man fra Lofoten har man to alternativer til Andenes. Tar vi utgangspunkt i Svolvær kan man kjøre E10 helt frem til Gullesfjordbotn på Hinnøya. Her tar man av i rundkjøringen og kjører mot Sortland på riksvei 85. Ved brua til Sortland kjører man rett frem og følger fylkesvei 82 mot Andenes. Denne ruten er markert med blått i kartet.

Alternativ to er å kjøre E10 fra Svolvær til Fiskebøl. Deretter ta ferga fra Fiskebøl til Melbu. Følg deretter fylkesvei 82 til Sortland og kjør over brua. På andre siden tar man til venstre og følger fylkesvei 82 mot Andenes. Dette alternativet er markert med grått i kartet.

Vestsiden av Andøya – Nasjonal turistvei

Når du kommer på selve Andøya kan du enten kjøre østsiden hvor hovedveien går eller velge vestsiden. Vestsiden er Nasjonal turistvei og kan by på spektakulær natur og anbefales på det varmeste! Denne ruten er markert med rosa farge.

Videre nordover fra Andenes

For å komme videre nordover fra Andenes kan man ta fergen til Gryllefjord og kjøre fylkesvei 86 mot Finnsnes og videre mot Olsborg for å komme inn på E6 som går helt opp mot Nordkapp. Alternativt kan man kjøre fra Gryllefjord og følge yttersiden av Senja langs fylkesvei 862 som er Nasjonal turistvei. Da er en mulighet å ta ferga fra Botnhamn til Brensholmen og kjøre videre mot Tromsø.