1. Blir det hvalsafaritur dersom det regner?

Ja absolutt! De eneste værforholdene som kan medføre at en tur kanselleres er tett tåke eller sterk vind. Men heller ikke dette absolutt da det også kommer an på hvor lenge det har blåst, vindretning, strømforhold med mer. Vi har også fullført turer i tåke. En annen sak er at værforholdene på land ikke nødvendigvis representerer forholdene på sjøen. Kapteinen gjør i hvert enkelt tilfelle en vurdering ut fra sin kjennskap til vær, sjøforhold, strøm osv. og bestemmer ut fra dette om en tur kan kjøres eller ikke. Ta derfor alltid kontakt med oss for å sjekke om det blir tur eller ikke.

2. Forstyrrer hvalsafaribåtene hvalene?

I løpet av 30 år har vi opparbeidet oss en unik erfaring i forhold til hvordan man skal forholde seg til hvalene på en best mulig måte. Når det gjelder utstyrssiden er våre båter er utstyrt med propeller som avgir mindre støy og er mer saktegående enn propellene til mindre lystbåter, RIB’er, seilbåter osv. Videre har vi hydrofoner (undervannsmikrofoner) som gjør at vi kan følge hvalenes lyd og dermed posisjonere oss slik at hvalen kommer opp så nært som mulig, noe som igjen gjør at vi kan bruke mindre motorkraft. Men, det absolutt viktigste er hvordan kapteinene nærmer seg hvalen og bruker motorkraft/propeller. Her kommer erfaringen til kaptein og mannskap inn og vi er ikke i tvil om at ingen kan gjøre det bedre enn oss. Alt i alt er det sjeldent at vi ser tegn til stress hos hvalene på våre turer. Skulle det derimot skje, vil vi prøve å finne en annen hval da en stresset hval vil være vanskelig å få en fin opplevelse av.

3. Hvor nært kommer dere hvalene?

Dette er et vanskelig spørsmål å svare på da det er mange faktorer som spiller inn som blant annet vær- og sjøforhold, om hvalen er en gammel kjenning eller nykommer, hvaltype m.m. Under optimale forhold posisjonerer vi oss slik at alle ser godt og da kan du få gode bilder selv med et lommekamera/telefon. Noen ganger så ønsker hvalene selv å komme helt inntil båten. Igjen er det kapteinens erfaring som er viktig da en må balansere  mellom å gi passasjerene en god opplevelse, sikkerheten ombord samt hensynet til hvalene.

4. Hva er inkludert i prisen?

I billettprisen vår er følgende inkludert:

  • Omvisning i museet.
  • Guidet båttur til hvalfeltet.
  • Kaffe, te og kjeks serveres hele turen. På tilbaketuren serveres grønnsakssuppe med brød ombord på M/S Reine.
  • Deltakerdiplom.

5. Hva betyr egentlig hvalgarantien?

Hvalgaranti betyr at vi gir deg en ny gratis tur på første tilgjengelige avgang dersom vi ikke finner hval på første tur. Du må selv møte opp i resepsjonen og bestille ny tur dersom du ønsker det. Har du ikke anledning til å ta en ny tur, betaler vi pengene tilbake. Dette er en unik garanti, men vi kan tilby den fordi vi vet at våre mannskaper gjør det ytterste for at turene skal bli en suksess.

6. Hvor ofte kanselleres en tur?

Dette er et vanskelig spørsmål å svare på da det kan variere fra sesong til sesong. Det som gjør at en tur kanselleres er som regel værforholdene og de kan vi dessverre ikke gjøre noe med. Kapteinen må sette sikkerheten til passasjerene høyest og da er ikke kanselleringer til å unngå. Vi anbefaler derfor at det settes flere dager til rådighet i stedet for å satse alt på en dag dersom det er mulig. Alt i alt så går de fleste turene som normalt.

7. Hvilke hvaltyper kan man se?

Om sommeren er det i hovedsak Spermhval som vi finner utenfor Andenes. I tillegg er det ikke uvanlig at man støter på grupper av Spekkhogger eller Grindhval. Om vinteren er det i tillegg til Spermhval større sjanse for å se hvaltyper som Finnhval, Knølhval og Spekkhuggere. Nå er det imidlertid slik at vi aldri kan garantere hvilken type hval man får se på en tur men det er jo også litt av spenningen med safari.

8. Kan jeg ta med hunden om bord i båten?

Det er mulig å ta med hunden om bord, kun på M/S “Reine”. Av hensyn til andre passasjerene må hunden være i bur. Plass til hund bør reserveres i vår bookingsystem.