Hvorfor Andenes?

Hvalsafari Vitenskap

Kanskje har du lest eller hørt at Andenes er det beste utgangspunktet for hvalsafari og tenker at det er bare er et “reklameknep” for å lokke til seg turister? Vel, så enkelt er det ikke. Det er faktisk en ganske god forklaring på hvorfor Andenes er et så bra utgangspunkt.

Studerer du kartet vil du se at det varierer fra lys turkis farge på grunt vann til mørkeblå farge på dypt vann. De dypeste områdene på dette kartutsnittet er ca 2000m dypt! Man ser også at havbunnen har en undersjøisk kløft vest/nordvest av Andenes. Det er i dette området de store spermhvalene ofte befinner seg. Ingen steder langs norskekysten finner du så dypt vann bare 11 km fra land og dermed heller ingen steder som er like godt egnet til å være utgangspunkt for din hvalsafari.

Kartet er utarbeidet i forbindelse med MAREANO-prosjektet som er et samarbeidsprosjekt mellom flere offentlige etater for å kartlegge havbunnen med tanke på både topografi, geologi og biologi. Her kan du lese mere om MAREANO-prosjektet.